Het weblog van uitgeverij Bee Dee.

zaterdag, juni 17, 2006

Lekker Meppen

Voor iedereen die een kater heeft na het feest van gisterenavond is er een spelletje om weer bij te komen. Mishandel het hoofdfiguur uit de A.L.I.E.E.N. strip van Lewis Trondheim. Door Lewis Trondheim zelf, natuurlijk.

vrijdag, juni 16, 2006

Flight

De afgelopen jaren is jong (Amerikaans) striptalent gebundeld in Flight. De derde verzameling van het beste aankomende talent komt elk moment uit, maar als je niet kan wachten is er ook de website.

Foto's Stripdagen

Op de site van de Stripdatabase kan je behalve bovenstaande foto van René Uilenbroek in vliegende vaart ook onderstaande foto (Willem & Minck) en meer vinden.

Willem en Minck

Welk oneerbaar voorstel zou Minck Oosterveer aan Willem Ritstier tijdens de Stripdagen Haarlem hebben gedaan?

Meesterwerk

Olivier Wortel bespreekt Spertijd op 8weekly en noemt het een meesterwerk!

Pjotr (eind)

Helaas: de laatste pagina van Pjotr van Rene Uilenbroek & Willem Ritstier. Volgende week een interview met Willem Ritstier.

donderdag, juni 15, 2006

Fan van Jan

Een fansite van Jan Bosschaert heet dit. Maar deze fan gaat wel heeeel ver. Er staat een verzameling van maar liefst 135 signeringen op! Dus als je nog ergens een gesigneerd boek hebt van Bosschaert, maak een scan en stuur het hem door. Ik geloof niet dat er zoveel signeringen van één persoon elders op het net te vinden zijn.

Roba RIP


Jean Roba, de geestelijke vader van "Bollie en Billie", is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat deelde de uitgeverij Dargaud woensdagavond in een communiqué mee.

Roba werd op 28 juli 1930 in Schaarbeek geboren en heeft het tekenen duidelijk in het bloed. Hij begint na zijn militaire dienst zijn carrière in de reclamewereld vooraleer André Franquin hem overhaalt om in 1957 bij uitgeverij Dupuis te beginnen. Daar maakt hij aanvankelijk illustraties voor de weekbladen Spirou/Robbedoes en Bonnes Soirées.

In samenwerking met Eddy Paape heeft hij na twee "Verhalen van Oom Wim" de smaak te pakken, waarna een volledig verhaal tekent met zijn eerste eigen personage, "Tioe, de kleine Soux". Hij werkt op het atelier van Franquin ook mee aan verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot, onder meer in "Robbedoes en de Bobbelmannen" en "Tembo Taboe".

In 1959 lanceert hij de avonturen van "Bollie en Billie", dat zou uitgroeien tot een succesvolle gagstrip. Het eerste verhaal, naar een scenario van Maurice Rosy, verschijnt in micro-formaat, met de titel "Bollie tegen de mini-haaien". Hij haalt zijn inspiratie voor Bollie bij zijn zoon Philippe, bijgenaamd Boule, Billie bij zijn cockerspaniël Bill.

Na een eerste proefverhaal krijgen Bollie en Billie een wekelijkse gagpagina in Robbedoes. Het eerste album dateert van 1962 en de avonturen van de kleine jongen en zijn gekke hond worden erg populair in België en Frankrijk, naast Robbedoes, Lucky Luke en Guust Flater. Hij maakte van zijn striphelden slechts een lang vervolgverhaal ("Globetrotters" in 1982). In de periode van 1965 tot 1984 tekent hij ook zes albums van de stripreeks "De Sliert". Eind jaren tachtig verhuizen Bollie en Billie naar Dargaud, waar zij de grens van duizend gags overschrijden.

Tijdens zijn productievere jaren werd Roba door Franquin, Morris en Paape aangezocht om samen met Victor Hubinon en Peyo de "school van Marcinelle" te vormen, naar de vestigingsplaats van de uitgevers en als tegenhanger van de "Brusselse school" van Hergé en zijn vrienden bij het weekblad Kuifje. Tegenover de soberheid en het realisme van deze laatste kenmerkt de school van Marcinelle zich door een sterk individuele stijl, soepele lijnvorming en meer ruimte voor humor en fantasie.

Roba tekende "Bollie en Billie" gedurende 40 jaar en gaf in 2003 het potlood door aan zijn assistent Laurent Verron. Er werd een dertigtal albums van "Bollie en Billie" uitgegeven en vertaald in 14 talen. Inmiddels zijn er al meer dan 25 miljoen exemplaren in en Frankrijk over de toonbank gegaan. (bron: hln.be)

woensdag, juni 14, 2006

Tibet

Op de site van Peter Bonte kan je een aardige tentoonstelling zien van aankondigingen van Chick Bill door Tibet. Nooit gebruikt, maar gelukkig wel bewaard voor het nageslacht. Het doel was om een reeks te scheppen naar het model van Walt Disney.

Tekenaar bespreking

Michel Kempeneers had in de aanloop naar de Stripdagen Haarlem ook iets te zeggen over het boek van Ole Comoll Christensen. Ole moet hieronder antwoord geven op een moeilijke vraag terwijl Kristof Spaey rustig doorpent. (Met dank aan Hanneke & Ruud Wassink voor de foto)

dinsdag, juni 13, 2006

Larcenet

Manu Larcenet heeft de VPRO Grand Prix vorig weekend in Haarlem gewonnen. Terecht: deze auteur is inderdaad op de top van zijn kunnen. Kijk maar eens op zijn schitterende weblog waar hij een leuk kijkje in zijn keuken geeft. Ook als je geen Frans kan lezen valt hier genoeg te genieten. Op dit weblog valt trouwens nergens te ontdekken dat hij afweet van het krijgen van deze prijs. Zou hij het misschien nog niet weten?

Standaard Taco

Michel Kempeneers schrijft over Taco Zip: Zuigen met de Tenen in De Standaard.

maandag, juni 12, 2006

Spertijd buzz



Gevonden: een bespreking van Tijmz op zijn weblog De Hangmat van Graphic Novels en van Spertijd!

Bars

Henk Kuijpers heeft net zijn nieuwe Franka album in Haarlem gepresenteerd. In "Het zwaard van Iskander" plaatst hij door middel van een ultieme cliffhanger (met een sterfgeval en een liquidatie) zijn strip een stap dichter bij het realisme. Henk heeft iedere zondagochtend tijd om bij te komen van Franka met het maken van "Bars, avonturen van een klein hondje". Waar hij met Franka een planmatige en gestructureerde aanpak heeft, is het verhaal van Bars ongepland en los getekend. Erg leuk en iedere week vers! (maar misschien helpt het dat ik een hondenliefhebber ben..)

Bill (11)

Bill Risty op maandag.

zondag, juni 11, 2006

Argibald (6)