Het weblog van uitgeverij Bee Dee.

zaterdag, maart 25, 2006

Telegraaf


Leuke boeken, maar te duur.
Helaas betekent een lagere prijs niet dat er meer verkocht worden.. Aan de andere kant zijn ze wel goed afgewerkt (genaaid/gebonden). Totnutoe zijn er nog maar een paar van de oplages van 500 exemplaren uitverkocht, zoals Wolf 3: Avontuur op Yggdrasil en Tom Carbon's Lunatoys, En natuurlijk Palmboom: Album Zero door Dick Briel. Maar goed, daar bestaan ook maar 76 exemplaren met originele tekening van.

Doedelzak


Vrienden van me weten dat ik wat heb met doedelzakken. Toeval wil dat Delaby speciaal in een oplage van 25 exemplaren deze prent met doedelzakspeler voor ons heeft gesigneerd. je krijgt hem bij zijn nieuwe boek met de toepasselijke titel "Highlanders".

vrijdag, maart 24, 2006

V for Nicky


V for Vendetta is één van de grote drie graphic novels uit de jaren '80 (naast Watchmen en The Dark Knignt Returns). Het verhaal, een ode aan het anarchisme, wordt geschreven door Alan Moore en getekend door David Lloyd. Van Alan Moore was al eerder een strip verfilmd: The League of Extraordinary Gentlemen . Daar heeft hij zich netjes van gedistancieerd.

Naar aanleiding van de release van de film V for Vendetta (door de broertjes Warchowski) lopen er vanaf 27 maart drie tentoonstellingen in Brussel rond David Lloyd's werk.
Voor wie de film gaat bekijken in UGC De Brouckère, kan de achttien hommage-tekeningen bewonderen die verschillende stripauteurs gemaakt hebben om David Lloyd te eren. Onder hen Alain Mauricet, Stedho, Conz, David Dethuin, Thierry Bouuaert, Bezian, Gerard Goffaux, Minck Oosterveer, Alec Severin, Olivier Wozniak, Marc Bourgne en Bryan Talbot.
Voor wie de originelen hiervan wil zien, moet in Het B-Gevaar terecht, op de eerste verdieping aangevuld met uitleg over deze magistrale strip.
Het oeuvre van David Lloyd wordt dan weer extra belicht in La Bulle d'Or (vanaf 1 april) met een rijkgevulde overzichtstentoonstelling.

Op woensdagavond 12 april 2006 organiseert Het B-Gevaar een trip naar de film, gevolgd door een nabespreking mét artiest David Lloyd.

Laatste kans / Flo


Vandaag is het erop of eronder voor Kayeko. Flo de Goede (ook deelenemer aan de stripstrijd) steunt Boris Peters door middel van deze grap.

Flo zal tijdens de Stripdagen in Haarlem op 3 en 4 juni aanstaande volop in de belangstelling staan. Hij heeft namelijk de VPRO debuutprijs gewonnen. Die wordt iedere editie van de Stripdagen uitgereikt en levert naast een hoop publiciteit ook 1000 euro op. Gefeliciteerd!

Olifant in porceleinkast


Vandaag gaat in het Ketelhuis in Amsterdam de tekenfilm "Elephant's Dream" in premiere. Ton Roosendaal is de man achter deze film en de software die daarvoor is gebruikt. Baanbrekend, want deze film is gemaakt met "open-source" software. Concreet betekent dit, dat iedereen die deze gratis software gebruikt zelf voor Disney, Pixar of Ghibli kan spelen. Dat kan een hoop nieuwe tekenfilms opleveren..

Bee Dee



Dit is toch echt een misverstand wat ik uit de wereld wil helpen. Hoe spreek je dat nou uit: "Bee Dee" Tegenwoordig probeert men alles Engels te maken (dat is namelijk cool) , dus dan is het "Bie Die". In Haarlem hebben ze daar een leuk gezelschap voor opgericht, genaamd het Ampzing Genootschap . Deze taalstrijder kan u misschien op verdere gedachten brengen.

Bee Dee komt van het Franse woord "Bande Dessinée" (grof vertaald: geillustreerde strook, of zoals de computer het vertaalt: getekende reep) en aangezien dat ook voor Fransen een mond te vol is, hebben zij dat afgekort naar B.D. Dat heb ik fonetisch gemaakt tot Bee Dee. Dus je spreekt het uit zoals je het schrijft.

donderdag, maart 23, 2006

Che


Joepie! De eerste recensie uit Che. Che? Dat is toch een blad met ander soort stripfiguren (is mij verteld..) Met dank aan David Steenhuyse, die overigens ook leuke besprekingen maakt

Boom!



Erwin Cavens is uitgever bij Balloonbooks, vertaler en blogger. Hij signaleert hier wat stripauteurs doen als ze staken: gewoon verder tekenen.

Morgh (2)


Ik liet eerder al wat pagina's zien van Morgh door André Massee. Een eerdere versie in potlood zag er zo uit. Het werk van André was al eerder te zien in Wolf 1: Het roze kristal, door Steven Dupré. Hij is een van de tekenaars die een hommage heeft gemaakt.

woensdag, maart 22, 2006

Spertijd (2)


Vandaag heb ik van Pieter van Oudheusden de synopsis gekregen van het hele verhaal van Spertijd. Voor alle partijen wordt het nu spannend: Adri moet de laatste pagina's maken (epiloog), Pieter moet daarna zijn goedkeuring geven over het totaalproject (dat krijg je als je al vijf jaar bezig bent) om zeker te zijn dat alles klopt. Daarna moet het geletterd worden en we hopen allemaal dat we het voor de stripdagen in Haarlem gaan redden. Dat wordt zeker een fles opentrekken. Als het aan Adri ligt zal het waarschijnlijk een fles Lagavulin zijn. Ook lekker.

Opgehangen Pulp



Persbericht: Expo de Luxe: Pulp de Luxe breekt uit het wwweb.

Het stripcollectief Pulp de Luxe verlaat van 29 april tot 28 mei as even zijn veilige domein www.pulpdeluxe.be en gaat volledig loos in de tentoonstellingsruimte van het Roeselaarse Cultureel Centrum De Spil. Betreed de diverse leefwerelden en vermaak je met de hersenspinsels van Mario Boon, Stedho, Kristof Spaey, Brecht Evens, Randall, Lode Devroe, Freek van Haagen, Ivan Claeys, e.v.a.

Organisatie in samenwerking met Het Beeldkwartier en CC De Spil. Plaats: H. Spilleboutdreef 1, 8800 Roeselare www.despil.be . Toegang: Gratis

Wat is Pulp De Luxe?

Mario Boon: “Pulp De Luxe is een bont stripcollectief van jonge beloftevolle auteurs die eindelijk eens volwassenen strips voor een volwassen publiek willen maken. Strips die al eens een blote borst durven tonen, maar vooral volwassen strips die zinvol en begrijpbaar zijn. Strips die het wankel evenwicht bewandelen tussen Kunst en Kitsch.” Pulp dan? “Ja en neen. Het is pulp maar net met dat tikkeltje Luxe erbij.”

Oorspronkelijk begon Pulp De Luxe in 2003 als een vlammende webpagina www.pulpdeluxe.be boordevol kortverhalen van beloftevolle auteurs. Vandaag is die site nog steeds hét uitgangsbord – in februari kreeg de site nog een volledige nieuwe facelift -, maar inmiddels bracht uitgeverij Beedee in 2005 een eerste bundeling op de markt (Pulp De Luxe Offline). Sindsdien werden verschillende auteurs opgepikt door het gedrukte circuit. Mario Boon (Xink!), Stedho (Ooievarken, Getekend Marc De Bel), Brecht Evens (Een Boodschap uit de Ruimte – winnaar Debuutprijs 2005), Kristof Spaey (Hoop, BruXXXel), Freek van Haagen (Zornik), Ivan Claeys (Ben Hur),…. Tel daarbij de ervaren illustratoren en Ink-rotten Randall C. en Lode Devroe. Voeg daar tenslotte nog flink wat nieuw talent dat aan de deur staat te kloppen, en je voelt echt wat leeft in de onderbuik van de Vlaamse strip.


Wat mogen we verwachten van de tentoonstelling?

Stefaan Froyman, voorzitter Beeldkwartier :”De link met het wereldwijde web blijft belangrijk. Centraal in de tentoonstellingsruimte staat dan ook dé Pulp De Luxe-computer waarop alle kortverhalen te lezen zijn en je kennis kan maken met de verschillende auteurs. Rondom die computer staan verschillende cocons waarin elke auteur zijn eigen werk tastbaar voorstelt en er zijn eigen sfeer creëert. Het is dan aan de bezoeker om zelf te ‘surfen’ naar de verschillende mini-exposities.”

Brecht Evens: ”Het is de ideale gelegenheid om uit te pakken met nieuw werk. Een totaal andere stijl dan je gewend bent van ‘Koenraad’ of ‘Een Boodschap uit de Ruimte’. Centraal in mijn honingraat stel ik de originele vlechtjes van mijn moeder voor… en ook wel mijn kortverhaal ‘Toen mijn moeder zeven was’”

Kristof Spaey: “Ja, ook bij mij een totaal nieuwe stijl. Het wordt een schaduwkabinet gebouwd rond ‘Back To Reality’, mijn jongste strip op scenario van Steven Dupré. Zoek maar ergens naar een felbelicht maar donker hoekje”

Sib: “Ik hoop gewoon dat mijn Japans verhaal nog zichtbaar blijft tussen al die bamboe”

Erik Bongers: “Na mijn bijdrage in Pulp De Luxe offline werd ik vergeleken met een imitatie-Schuiten. Nu houd ik het wat huiselijker.”

Lode Devroe: “Mijn heldin heet Dr. Dia. Het spreekt dan ook vanzelf dat ik… ja, kom zelf kijken, hé”

Stedho:” Oh, ik zou het zo kunnen samenvatten: het wordt vooral een vermakelijke expo zonder veel pretentie en met een te verwachten grote diversiteit.”


Opvallend is ook dat naast tekenaars ook scenaristen en inkleurders mogen uitpakken.

Mario Boon: “Ja, een goede strip leeft van de interactie tussen tekst en tekeningen. Vandaar dat scenaristen niet mogen ontbreken. Ook inkleurster Yncke is van de partij. Hoewel zij 100% digitaal werkt, blijft ze toch ver uit de buurt van die typische computerkleurtjes. Het is een vak apart. “

Waarom werd er gekozen voor een tentoonstelling in een Cultureel Centrum?

Stefaan Froyman: “Waarom niet? Zo’n Cultureel Centrum is net de ideale plaats. Het is dé verzamelplaats van allerlei verenigingen. Kunstminnend Groot-Roeselare spreekt hier af, vergadert er of drinkt er een aan de bar. De tentoonstellingsruimte van CC De Spil ligt trouwens net naast de ingang en ze blijft de ganse dag open tot net na de optredens. Zo lokken we én de bezoekers van Wouter Deprez én die van Dana Winner. De hoofdbedoeling van elke striptekenaar blijft toch immers om gelezen te worden. En zo’n laagdrempelige én gratis tentoonstelling toont iedere passant dat strips meer kunnen zijn dan Jommeke, Samson of … Xink.“

Mario Boon: “Ja, ’t is al goed. Maar het is waar. Zo’n tentoonstelling geeft je de kans om andere facetten van je werk te tonen.”


Wordt er iets speciaals gedaan op de openingsdag?

Mario Boon: “Natuurlijk. De vernissage is op zaterdag 29 april in de namiddag om 17 uur en dat in de Komedie. Dat is de zaal recht tegenover de tentoonstellingsruimte. Natuurlijk zullen de auteurs van Pulp De Luxe aanwezig zijn. Zij zullen niet alleen hun werk signeren, maar ook een soort live strip maken. Op de tonen van de favoriete muziek van elke stripauteur worden die tekeningen samen met ouder werk gemixt door een VJ en geprojecteerd in de Komedie. Het belooft iets unieks en heftigs te worden.”

Stefaan Froyman: “Alle details over de vernissage maken we begin april kenbaar via de site van Pulp De Luxe. Het is zowiezo gratis, maar er moet wel gereserveerd worden. Kwestie van genoeg pulplimonade te kunnen bestellen. Nog één kleine opmerking: Stripfans die deelnemen aan onze 9de stripquiz op 6 mei as, raden we aan om vooraf even Expo De Luxe te gaan bezoeken. Het is maar een hint.“

Bier!

Minck Oosterveer heeft de strip "Tough Decision" gemaakt voor Desperado bier. Gelukkig is het scenario niet door hem gemaakt. Voor absurde humor raad ik ze een dosis Taco Zip aan. Aan het eind beloven ze met "wordt vervolgd" een revanche. Graag! Hoe meer Minck, des te beter!!

Overigens: voor de strip van Minck hoef je geen 18 te zijn..

Recensie (1)


Hans Bekker heeft op de Stripinfo site een recensie geschreven over Argibald en Olga. Hij schrijft: "Argibald maakt tekeningen waar ik soms wel eens uitleg bij zou willen vragen, maar ze passen goed bij zijn soort humor. Over het algemeen zijn zijn cartoons wat wreder en buitenissiger dan bij Farida. De laatste is wat aardser zowel in het komische als met haar tekeningen. Haar humor is taalkundig weer wat sterker. Ik wens deze beginnelingen veel succes toe"

dinsdag, maart 21, 2006

Ole (1)

Ole Comoll Christensen is de auteur van "de arm van de tekenaar". Dit boek verschijnt eind april in het Nederlands. Het vertelt het verhaal van de stripauteur die wordt uitgebuit door zijn uitgever. Als zijn arm door het harde werken van zijn lichaam valt, slaan alle stoppen door...

Ik ken Ole al van een aantal Stripdagen Haarlem terug. Toen kwam hij met zijn vriend en collega auteur Jan Solheim op bezoek in de winkel en hebben we hun uitgenodigd om zich bij ons aan te sluiten in de festiviteiten. Dankzij Marcel Ruijters kwam hij met dit projectvoorstel eind 2005 bij ons. Tijdens de stripdagen in Haarlem zal er van hem ook een tentoonstelling te zien zijn in de SBK.

Onbegrijpelijk



Met veel plezier volg ik al een aantal weken de stripstrijd in het Parool. Ik vond het eerste duel tussen Pieter Hogenbirk en Wasco heel spannend, hoewel Pieter zichzelf achteraf wat mij betreft gediskwalificeerd heeft door deze Rembrandt strook toch te publiceren. Foris Oudshoorn is wat mij betreft een zeer terechte winnaar in zijn strijd tegen konijn Ninie. Coen de Moor en Floris laten trouwens zien hoe je op een sportieve manier elkaars figuren kan gebruiken.

Op dit moment gaat de strijd om een plek in de volgende ronde tussen Kayeko van Boris Peters (Lamelos) en Van Zanten door Roger Klaassen. Vanaf deze plek wil ik alle stripliefhebbers oproepen om hun stem aan Boris te geven. Kom op mensen, zo leuk is Van Zanten toch niet?

Ik wil hier trouwens reclame maken voor de leukste smallpress strip van 2005: Lamelos in het jaar 6000 na Christus.

Morgh


Dit album is ook al een tijdje in de maak. André Massee is bekend van de smallpress comic Roninja, maar hij is nu rijp voor een echt album: Morgh en het amulet van Mangothé. In dit afgeronde SF/Fantasy verhaal met een vette knipoog doorkruist Morgh de wereld van Machinima, waarbij hij zijn talenten als vingersmid aanwendt om in zijn dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Op een dag wordt hij benaderd door een geheimzinnig personage die hem een schijnbaar eenvoudige opdracht geeft. Hij moet, in ruil voor een goed gevulde beurs, een bepaald amulet bemachtigen. Helaas is het amulet het eigendom van de lichtelijk gestoorde magier Septic, die zich ophoudt in een zwaarbewaakte, met magie beschermde burcht. Gelukkig heeft Morgh een speciaal talent als het om magie beschermde sloten gaat. Wat hij echter niet weet is dat het talent veel verder gaat dan sloten alleen. Gevaarlijk veel verder..


Vogelpest


Steven Dupré wist al toen hij eind vorige eeuw "De Einheri" maakte (deel 11 in de serie Wolf) dat er vogelpest bestond. Ik hoop niet dat deze cover te veel voorspellende waarde heeft..

Kleur


Ik kan niet uitgepraat raken over de schoonheid van deze cover. Carry Brugman heeft deze cover speciaal geschilderd voor de uitgave van Joris Jofel en de geest van de Rosse Ridder (ISBN 90-77331-24-7) Het is een erg leuk verhaal over een jongen die niet kan griezelen. Carry is duidelijk nog op zoek is naar zijn stijl. Er zijn veel invloeden van Franquin, Roba en Jippes te vinden in dit album. Vergelijk zijn stijl uit De Partners maar met deze strip uit de gouden tijd van Pep en Sjors.

Soeperman (1)


In de jaren '80 werd de strip Soeperman van René Uilenbroek en Willem Ritstier voorgepubliceerd in Eppo (Eppo/Wordt Vervolgd, Sjosji etc). Binnenkort komt het eerste deel uit van de integrale editie van deze strip. In zes delen zullen chronologisch alle verhalen verteld worden. Daarnaast zullen René en Willem ook nieuwe verhalen speciaal voor deze uitgave maken. Het eerste deel gaat heten: "Het werd tijd" en de cover kan je hierboven zien.

Spertijd (1)


Spertijd is het grote project van schrijver Pieter van Oudheusden en tekenaar Adri van Kooten. Ze zijn er nu bijna vijf jaar mee bezig en het wordt een Groot Werk: 96 pagina's beeldverhaal wat in het rijtje van Das Prozes van Kafka, 1984 van George Orwell en De Aanslag van Harry Mulisch niet zou misstaan. Na Rampokan van Peter van Dongen komt er eindelijk een nieuwe graphic novel van eigen bodem!

begin

Een nieuw begin. Op weg naar een nieuwe website. Daarom is er nu dit weblog voor stripwinkel & uitgeverij Bee Dee. Hierin zullen er previews zijn te zien van nieuwe uitgaves en wetenswaardigheden uit stripland. Daarnaast zullen we niet schromen om af en toe ook niet stripboek-gerelateerde dingen te vertellen.