Het weblog van uitgeverij Bee Dee.

zaterdag, juli 15, 2006

Met Willem .. (4)


Vandaag het laatste deel van het integrale interview van Walter Dijkshoorn met Willem Ritstier voor het blad Stripnieuws.

Op Ritstier’s website (www.ritstier.nl) zijn enkele schilderijen te bewonderen. ‘Het schilderen heeft maar kort geduurd’, vertelt Ritstier, ‘het was meer een uiting van gevoelens en emoties over zaken die destijds in mijn leven speelden. Het had niets te maken met een creatief proces. Ik maakte soms wel vijf schilderijen in een weekend. Alles gebeurde volledig intuïtief, zonder vooropgezet plan. Het was allemaal precies zoals ik het voelde, zonder het echt te beseffen. De verfklodders zitten nog steeds tegen mijn plafond.’

Een dag van Ritstier zit bomvol. ‘Om kwart voor zes sta ik op. Ik ga onder de douche, kleed me aan, ga de hond uitlaten, ontbijt met een krantje en ga vervolgens een half uur Zhen Chi of Tai Chi doen. Rond acht uur zet ik de computer aan. Dan werk ik tot vijf uur. Na mijn werkdag begint het avondritueel. Eten, hond uitlaten, televisie kijken et cetera.’

Ritstier is erg enthousiast over de Zhen en Tai Chi. ‘Het is geweldig om je eigen krachten te ontdekken. Je leven valt steeds meer op z’n plaats. Net als bij tekenen en schrijven wil ik mezelf elke keer weer verrassen en er blijkt veel meer mogelijk te zijn dan ik me ooit had voorgesteld. Helaas houdt de wetenschap onze westerse wereld dom, omdat het commercieel veel interessanter is. Het levert nu eenmaal meer op als je mensen afhankelijk maakt, dan dat je ze verteld dat ze heel goed voor zichzelf kunnen zorgen. We geloven liever in geld dan in onszelf…’

En goede voornemens? ‘Ik ga serieus nadenken over een bril. Met mijn nieuwe zorgpakket mag ik vijfhonderd euro per drie jaar besteden. Daar kun je een leuk brilletje van kopen, toch? Leuke naam trouwens “ZORGpakket”. Het zal ons de komende jaren behoorlijk wat zorgen gaan baren, tenzij…’

vrijdag, juli 14, 2006

Boekenclub


Michiel Veenstra van 3FM bespreekt Spertijd in zijn boekenclub. Je kan daar ook een exemplaar van Spertijd winnen. Via streaming audio kan je ook beluisteren hoe in zijn programma de afgelopen week van maandag tot donderdag er aandacht aan is besteed.

donderdag, juli 13, 2006

Gefeliciteerd!

Even een rondje stripgerelateerde felicitaties. Kristof Spaey is afgestudeerd aan de stripopleiding van het Sint Lucas. Zijn afstudeerproject, Facade, ligt overal in de winkels. Daarnaast studeert vandaag Ania af, de vriendin van Michiel, aan de Haarlem Business School. Tenslotte is Joost van Adept vormgeving vader geworden. Dochterlief is natuurlijk venoemd naar een stripheldin. Welkom Lois!

Matt Feazell

Willem Ritstier heeft me gewezen op de Amerikaanse tegenhanger van Maaike Hartjes: Matt Feazell. Hij maakt ogenschijnlijk simpele stripjes met leuke visuele vondsten. En net als Maaike Hartjes kan hij ook "écht" tekenen, zoals je kan zien in zijn schetsboeken.

Eindelijk


Erwin Cavens is uitgever bij Balloonbooks en heeft een weblog. Duidelijk keek hij ook uit naar Spertijd, aangezien hij het de moeite vond om het op zijn blog te vermelden. Moge het boek net als de stroopwafels u smaken!

Comic

Als Trill er op mag, dan mag Arachna ook, zegt Minck Oosterveer terecht. Willem Ritstier & Minck Oosterveer hebben lang geleden deze comic gemaakt over een vrouwelijke Spiderman. Misschien is het leuk om Adri en Minck uit te dagen deze comics postuum te publiceren op het weblog? Of is het te veel jeugdzonde??

woensdag, juli 12, 2006

Trill

Adri van Kooten heeft lang geleden een start gemaakt met een comic: Trill. De cover is bijna profetisch, met die brandende twin towers.

Om op te pikken

Je bent een paar dagen weg, maar geen internetcafé in de buurt van je Duitse camping, alwaar je je kampeerspullen weer eens gaat uitproberen. Wel veel frisse lucht en een lek luchtbed (met dank aan onze kat). Dus helaas twee dagen geen update. Intussen heeft Hans Otten op de site van de Stripspeciaalzaak een bespreking gemaakt van Marlene door Peter Snejbjerg.

zondag, juli 09, 2006

Geestige Parodie

Marco van der Laan besprak gisteren een dubbele dosis Bee Dee in de Telegraaf. Zelden heb ik zo'n leuke samenvatting van Soeperman door René Uilenbroek en Willem Ritstier gezien.

Knappe Revanche

Gisteren besprak Marco van der Laan in de Telegraaf ons boek Spertijd.

argibald (10)

Argibald ontgoogled ons vandaag allemaal.