Het weblog van uitgeverij Bee Dee.

maandag, december 17, 2007

Het einde van de Nederlandse dagblad vervolgstrip, een ambacht gaat verloren.



Vanaf 4 januari 2008 stopt de Telegraaf met de publicatie van de populaire dagblad vervolgstrip Nicky Saxx, na 21 verhalen en 9 albums. Sinds 1990 zijn tekenaar Minck Oosterveer en schrijver Willem Ritstier de onbetwiste Hollandse meesters van dit genre, met series als Zodiak (de Telegraaf) en Jack Pott (het AD).

De dagblad vervolgstrip kent in Nederland zijn oorsprong in de jaren 20 en 30 uit de vorige eeuw, met strips als “Bulletje en Bonestaak” van A.M. de Jong en George van Raemdonk. Dit stripgenre kwam uit de Verenigde Staten overwaaien. Het zijn langere verhalen, die een eenvoudig plot hebben. Ze hebben een kop en een staart en het laatste plaatje van de strook is meestal een zogenaamde “cliffhanger”. Hiermee wordt de lezer geprikkeld om de dag daarna het vervolg te lezen. Later hebben ook andere Nederlandse auteurs zich dit genre eigen gemaakt. De bekendste voorbeelden hiervan zijn: Kapitein Rob, door Pieter Kuhn, Eric de Noorman, door Hans Kresse en de talloze strips uit de Toonder studio’s. Generaties hebben iedere dag de stroken uit de krant geknipt en in plakboeken verzameld.

De afgelopen jaren zijn kranten veranderd. Met de komst van de gratis krant moet elke krant los van de volgende te lezen zijn. Dat geldt ook voor strips in die kranten. Dat er aan strips in de krant nog steeds behoefte is, bewijst het succes van de Stripstrijd in Het Parool.

Vanaf 2008 zullen er alleen nog maar cartoons en humorstrookjes in de kranten gepubliceerd worden. Auteurs Minck Oosterveer en Willem Ritstier zijn furieus over deze verschraling bij de Nederlandse kranten. “Het stripfeuilleton is overleden”.