Het weblog van uitgeverij Bee Dee.

zaterdag, juni 24, 2006

Vijftig

De jaren vijftig zijn in. Danier (Daan Jippes) doet Havank.Van Tarrin gaat binnenkort een Robbedoes verhaal verschijnen. Een voorpublicatie is hier te vinden.

vrijdag, juni 23, 2006

Met Willem.. (1)

Een tijdje terug had Walter Dijkshoorn een gesprek met Willem Ritstier. In de aankomende weken kan je op vrijdag dit interview in gedeeltes lezen. Een ingekorte versie van dit interview verscheen eerder in Stripnieuws.

In de donkere decemberdagen sprak StripNieuws met tekenaar en tekstschrijver Willem Ritstier. Vanwege de drukte rond de feestdagen verliep de communicatie via de e-mail. Desalniettemin kwam er een erg interessant interview tot stand.

Gaaibaai, Zodiak, Bartje, June May, Soeperman, Harry Lipwitts, Nicky Sax, Dirkje, Co & Wattje, Jack Pott, Claudia Brücken, Speedball Nation, Rick Rolluik, Stanley en Alvin: stuk voor stuk creaties van Willem Ritstier (Rotterdam, 1959). Stanley (met tekenwerk van René Uilenbroek), Otto Spoof en Alvin werden al eerder in StripNieuws gepubliceerd. Deze keer staat er een vijf pagina tellende aflevering van Rick Rolluik op het programma. Minck Oosterveer (die met Ritstier onder andere ook werkt aan Nicky Saxx) is verantwoordelijk voor de tekeningen. Een goede gelegenheid eens te spreken met geestelijk vader Ritstier.

Ritstier is autodidact. Rond zijn elfde begon hij met het tekenen en schrijven van strips. Hij heeft veel gekeken naar andere tekenaars. ‘Mijn eerste officiële stripboek kreeg ik van mijn vader. Het was “Kuifje en de zwarte rotsen”. Later kreeg ik een abonnement op de Pep en kocht ik de Robbedoes en de Sjors en Sjimmie los in de winkel’.

‘Mijn grote voorbeelden vroeger waren vooral Greg, ook als schrijver, en Gotlib. Wat me vooral aansprak in hun werk was hun gevoel voor humor, maar ook het neerzetten van de karakters vond ik zeer treffend. Later kwam er ook Binet (familie Suikerbuik) bij, vanwege de eenvoud van de opzet.’

‘Zelf tekenen ging stap voor stap. Eerst overtrekken, vervolgens natekenen en uiteindelijk uitgaan van eigen inspiratie. Bij het schrijven was het meer de drang om scènes te vertellen, karakters neer te zetten en ze ook daadwerkelijk tot leven te wekken.’


‘In de loop der jaren ben ik op zoek gegaan naar de essentie van een lijn. Hoe teken je meer met minder. Ik ben vooral een intuïtieve tekenaar en schrijver. Elke dag is het weer zoeken naar de juiste manier van tekenen en schrijven. Ik heb op tekengebied veel geleerd van Jean Jacques Sempe, Steve Bjorkman, Sandra Bynton. Sinds kort leer ik veel van Jeffrey Brown. Qua schrijven word ik vooral door films, boeken en het nieuws geïnspireerd. Mijn smaak wat films en boeken betreft is heel breed. Ik ben tegenwoordig zeer gecharmeerd van Arthouse films, omdat ik na al die jaren van actiefilms het genre grotendeels wel heb gezien. Topfilms vind ik nog altijd Basquiat, Pollock, Amelie, Sylvia Plath, Toy Story, Incredibles, Mulan en eigenlijk alles van Laurel en Hardy. Bij boeken heb ik thans een voorkeur voor de meer spirituele boeken, maar ik lees ook graag een thriller van Preston & Child, Michael Crichton of Rood en Rood (Lydia Rood en haar broer Niels, red.). Raymond Feist vind ik trouwens ook prettig weg lezen.’

‘Elk beeld roept bij mij gevoelens op. Eigenlijk laat ik me door alles om me heen inspireren. Dat maakt het soms wel moeilijk om een keuze te maken. Iedere dag wil ik weer iets anders doen. Gelukkig lukt dat vrijwel altijd. Een writersblock heb ik nooit langer dan tien minuten.’

‘Vooral de schilderkunst heeft veel invloed gehad op mijn werk. Favorieten zijn Miro, Basquiat, Silvain en Signac. Naast de schilderkunst heb ik ook meer dan een gezonde interesse voor muziek. Ook uit muziek haal ik vaak veel inspiratie. Mijn smaak varieert van Willeke Alberti tot Bruce Sringsteen, Porcupine Tree, Dave, Coheed & Cambria en alles wat daar tussen ligt.’

Contact

De streekkrant "Het Contact" heeft ook een bespreking van Spertijd.

donderdag, juni 22, 2006

Taxipost

Hoera! De cover van Wolf 12 is opgestuurd door Steven Dupré. Verzonden met Taxipost (België). Overreden door Taxipost. Afgegeven door DHL in Nederland. En dat is hun schuld niet, natuurlijk. Helaas is dit niet de eerste keer. Gelukkig is het tot nu toe altijd goed gegaan. Grrr!

'K wou dat ik twee Bobbies was

Matthieu Reynès is een van die vele tekenaars in Frankrijk, die een leuk weblog hebben met veel ontwerpen, pagina's in wording en "illustraties voor de lol". Ik geloof dat ik deze dame met kuif veel aantrekkelijker vind dan de mannelijke versie.

woensdag, juni 21, 2006

Tentoonstelling in a Bottel

De meeste Nederlanders kennen auteur Dany van zijn bijdrage aan Rooie Oortjes. Vroeger heeft hij ook de serie Roze Bottel gemaakt, op tekst van Greg. Ter gelegenheid van het verschijnen van een nieuw album in deze serie (eerste in 18 jaar) vond ik een kleine virtuele tentoonstelling op het net.

Appels in schets

Ook Steven Dupré heeft zijn coverontwerp af voor Wolf 12: de appels van Idun. Wolf 12 ligt begin september in de winkels.

dinsdag, juni 20, 2006

Max Miller

Via André Wijntjes werd ik opmerkzaam gemaakt op IJsbrand Oost, iemand die duidelijk goed in de keuken van Henk Kuijpers en Eric Heuvel heeft gekeken. Op het interessante weblog van Max Miller staat hoe zijn lange verhaal vordert. Hij hoopt binnenkort de eerste 16 pagina's geinkt te hebben. Petje af voor deze jongen die het aandurft om in eigen tijd en met eigen middelen dit te ontwikkelen!

Paniek

Dit is het ontwerp voor de cover van Jack Pott 2: Paniek in de Sahara, door Minck Oosterveer & Willem Ritstier. Het boek moet begin oktober in de winkels liggen.

maandag, juni 19, 2006

Dear sir

Een van de redenen waarom ik een yahoo mail account heb is om allerlei troep/spam etc van mijn pc te weren. Soms komt er toch iets door en soms komt iets in de spambox terecht wat daar niet in hoort. Vandaag kreeg ik weer eens een briefje uit Lagos en omstreken. Goud geld kan je verdienen met deze oplichters. Op de website van scamorama krijg je hele geestige briefwisselingen te zien tussen de oplichters en hun prooi. Vooral de briefwisseling van Klaas de Vries jr. is beroemd (en uitgegeven in boekvorm) Je zou er een stripboek over kunnen maken.

De wortel van Soeperman plus Marlene

Olivier Wortel van 8weekly.nl bespreekt Soeperman 1: Het werd tijd, door René Uilenbroek & Willem Ritstier (een zeer genietbaar album) en Marlene van Peter Snejbjerg (prima leesbaar verhaal).

Spertijd bij Stripspeciaalzaak

David Steenhuyse bespreekt in de nieuwe editie van de Stripspeciaalzaak het boek Spertijd van Adri van Kooten en Pieter van Oudheusden. Veel veren voor het boek en de auteurs, maar een punt van kritiek voor de uitgever. De naam van de uitgever had op de voorkant van de cover moeten staan in plaats van op de achterkant.

Bill (12)

De nieuwe Bill Risty. En op de achtergrond hoor je Het Goede Doel zingen: "sport sport sport sport, niets is gezond, waar je moe van wordt"

zondag, juni 18, 2006

Argibald (7)

Zondag is het tijd voor de geniale sms-jes van Argibald!